Medlemsnytt – påska 2019

Kjære medlemmer

Nå er det påskeferie og vi håper roen senker seg for litt, en ferie trenger vi alle. Ta frem en god bok, gå gode turer, lek med barna, tilby deg å ta oppvasken og ta frem smilet, det gjør godt for alle.

I denne eposten sender jeg dere noen av de viktigste oppdateringer, la oss starte med de gode nyhetene:

 

Vårt stengte samfunn åpner dørene på gløtt, nå begynner hjulene å rulle igjen

Har du små barn hjemme? Fra 20. april åpner barnehagene og fra 27. april kan dine 1.-4. klassinger begynne på skolen igjen.

Fra 20. april kan Henning Friedrich og andre optikere, psykologer og fysioterapeuter gjenoppta en større del av virksomheten sin!

Fra senest 27. april kan frisører, massasje og hudpleie åpne sine tjenester igjen, endelig kan de profesjonelle få ta over for hjemmeklippen. Tilsammen kan 33,297 personer i Norge snart gå tilbake i jobb etter å ha fått yrkesforbud for 4 uker siden!

Fra 20. april kan du også overnatte på hytta utenfor egen kommune, MEN: husk å bruke alt det flotte vi har i egen kommune, ikke vær lenge borte fra Levanger 😊

 

Kompensasjonsordning for næringslivet (tiltakspakke 3) er godkjent i stortinget 7. april (1. gangs godkjenning)

I går vedtok stortinget tiltakspakken for bl.a. å dekke faste kostnader.  Vedlagt finner dere plansjer fra et webinar om tiltakspakken, samt fire utregningseksempler, med takk til Næringsforeningen i Trondheimsregionen som delte dette med oss.

Regneeksempel 1 er en vanlig bedrift som kan få dekket inntil 80% av uunngåelige faste kostnader, for mars og for april.

Regneeksempel 2 er bedrifter som fikk yrkesforbud og kan få dekket inntil 90%, med eksempel for mars og for april.

Ta kontakt med meg om du vil ha hjelp til å forstå bedre hvordan dette blir for din bedrift.

TIPS: Sørg for å ha marsregnskapet ditt fiks ferdig og klart for innmelding nå, aller senest når søknadsportalen åpner tidligst 17. april.

Her er nettsiden du skal søke på når den åpner:https://kompensasjonsordning.no

Pengene vil bli utbetalt raskt av din lokale bank. Lurer du på hva du kan få dekt av utgifter? Her er regjeringens definisjon:

 1. Lokaler (husleie)
 2. Lys og varme
 3. Vann og avløp
 4. Forsikring
 5. Leie av utstyr og transportmidler
 6. Rentekostnader minus renteinntekter
 7. Eventuelt andre uunngåelige faste kostnader (men ikke tidsbegrensede oppdrag)

Kostnadene må kunne dokumenteres med en avtale o.l. inngått før 1. mars 2020.

Foretak som er pålagt nedstenging ved statlig vedtak, men som etter annet lovverk er avskåret fra å permittere, kan sannsynligvis regne lønnsutgifter og arbeidsgiveravgift som uunngåelig kostnad. Det forventes at mer info kommer.

 

Gratis rådgiving og nettressurser fra våre medlemmer og venner

I tillegg til at vi gjerne hjelper dere, så tilbyr flere av våre medlemmer ekstra hjelp i disse koronatider

 1. Fredrik og hans team i Berg Regnskap AS tilbyr hjelp om råd rundt tiltakspakkene: https://www.facebook.com/bergregnskap/posts/2846282595461500
 2. Hallvard i Azets lar seg gjerne kontakte av deg og Azets tilbyr gratis webinar som kan være til god nytte: https://www.azets.no/seminarer/nettkurs/

Følg også bloggen deres med mange gode koronaråd:https://www.azets.no/blogg/?Category=

 1. Bjarne Håkon Hanssen og jeg tar gjerne en prat med deg hvis du trenger hjelp til å få ditt budskap gjennom hos myndighetene. Vi har allerede gjennomført to gratis rådgivningstimer. https://www.facebook.com/NFILevanger/posts/225535342150259
 2. Ellers kan vi også anbefale at du bruker tid i påsken til å se igjennom webinarene som NiT har arrangert om koronakrisen:https://www.youtube.com/channel/UCFcUIxgOAFe0DA5TGdvNdpA
 3. Vi minner igjen om at PRONEO i samarbeid med Levanger Kommune har en egen tiltakspakke for skadebegrensning både gründere og andre bedrifter som er rammet . Ta kontakt https://proneo.no/kontakt/

 

Oversikt over tiltak for deg som driver aksjeselskap eller enkeltpersonforetak

Vi anbefaler samlesidene som vår venn Paal Stavrum i Miniforetak/Inderøy Utvikling har oppsummert så flott:

For deg som driver aksjeselskap: https://miniforetak.no/nyheter-as/nytt-for-as-i-forbindelse-med-koronaviruset

For deg som driver enkeltpersonforetak:https://miniforetak.no/nyheter-enk/nytt-for-enk-i-forbindelse-med-koronaviruset

Du finner også svært mye nyttig info på f.eks. NHOs gode samlesider: https://www.nho.no/tema/arbeidsliv/koronaviruset/krisepakker-tiltak-for-bedrifter/

 

Viktig informasjon fra NAV

NAV Levanger er nå blitt medlem hos oss, og en syk Heidi Rygg delte følgende informasjon:

 • Det er nå gitt mulighet for å søke om forskudd på dagpenger.

https://www.nav.no/no/person/innhold-til-person-forside/nyheter/du-kan-soke-om-forskudd-pa-dagpenger-neste-uke

 • Ny løsning for å dekke sykepenger fra dag 4 for Korona-sykefravær

https://www.nav.no/no/bedrift/innhold-til-bedrift-forside/nyheter/ny-losning-for-a-dekke-sykepenger-fra-dag-4-for-korona-sykefravaer

 • Er du selvstendig næringsdrivende og har spørsmål?

https://www.nav.no/no/person/innhold-til-person-forside/nyttig-a-vite/sporsmal-og-svar-i-forbindelse-med-koronaviruset/selvstendig-naeringsdrivende-hva-gjelder-i-min-situasjon#chapter-1

 • Det aller viktigste nå er at alle følger med på nav.no

https://www.nav.no/no/person

Der legges det ut nyheter og endringer, og informasjonen inne på «Koronavirus-hva gjelder i min situasjon» oppdateres fortløpende.

 • Nettstedet https://arbeidsplassen.nav.no hjelper arbeidssøkende å lage en oppdatert CV og jobbprofil, og hjelper arbeidsgivere å finne kandidater.

 

 Viktig informasjon fra Levanger kommune

Levanger kommune oppfordrer alle som leverer varer og tjenester til kommunen om å sette korte betalingsfrister for å bedre likviditetssituasjonen. Du kan også søke kommunen om å få utsatt eiendomsskatt og andre avgifter. Vi har svært tett kontakt med Levanger kommune og opplever kommunen som svært «på» i en vanskelig tid. Mye gjøres og mer blir gjort:

https://www.innherred.no/nyheter/2020/03/26/Vil-doble-pengebruken-for-å-holde-hjulene-i-gang-21449136.ece?rs9127231586344620533&t=1

 

 Søk om midler fra Normilk

Normilk kom med en flott nyhet 1. april om at de gir en million kroner i støtte til det lokale næringslivet i Levanger. Det er flotte nyheter og slett ingen aprilspøk.  Ta kontakt med Einar Rønningen i Sparebank 1 om du vil søke.  Dette er kravene som stilles:

 • Mottaker må ha vært næringsdrivende pr 1.1.2020.
 • Bedriften skal ha forretningsadresse i Levanger
 • Bedriften må ha utsikt til å være lønnsom og ha gode fremtidsutsikter i normale tider.
 • Bedriften kan gjerne være leverandør til Normilk.
 • Gaven skal ikke gis til privatpersoner.

 

Medlemsstatus og midlertidig medlemskap

Ordningen med midlertidig medlemskap har gitt oss et nytt løft med 18 nye medlemmer de siste to ukene. Per idag er vi totalt 106 medlemmer. Jo flere vi er jo sterkere blir vår stemme og jo bedre kan vi jobbe for din bransje og bedrift!  Hjelp oss med å verve nye medlemmer, send oppfordringen til dine partnerbedrifter, kunder og leverandører. Små og mellomstore bedrifter som melder seg inn nå får ikke regning før 1. august og de får nesten alle medlemsfordeler og full angrerett!

 

Fagrådene våre:

Fagråd reiseliv har vært aktivt og har hatt flere møter med medlemsbedrifter og med Levanger Kommune om hastetiltak. Fagråd Bygg & Anlegg har ikke hatt møte den siste måneden men skal i gang igjen etter påske. Samtidig ser vi på et bredt samarbeid innen handel og byutvikling, noe vi håper kan bli et nytt fagråd. Vi kommer tilbake med mer info senere.

 

Kompetanseheving

Mange av oss har plutselig blitt digitale og det gir nye muligheter. I samarbeid med andre næringsforeninger ser vi på muligheten av å tilby f.eks. krasjkurs spesielt innen sosiale medier. Ta gjerne kontakt med meg for ønsker eller behov innen kompetanseheving.

 

Opplev våren i Levanger

Tilslutt vil vi oppfordre dere om å bruke våren lokalt. Magneten rapporterer om økt trafikk:

https://www.innherred.no/nyheter/2020/04/03/Flere-butikker-åpner-på-Magneten-–-Vi-merker-allerede-nå-at-besøket-øker-igjen-21512315.ece?rs9568591586346051609&t=1

Og i sentrum fant jeg nylig alle disse smilende butikkdriverne åpne, og flere med.

 

Ring din lokale håndverker, snakk med folka på nærbutikken, ta deg en bolle i byen eller bestill «ta-med-hjem» mat. Skal vi ha disse flotte stedene også i fremtiden må vi bruke de, de er ikke til pynt 😊

Jeg må jo her nevne at f.eks. Martin og Innherred Entreprenør i disse tider har både leid inn og ansatt flere nye, og har mye å gjøre! Gratulerer!

 

Vi kommer også tilbake med en medlemsundersøkelse etter påske og håper dere alle svarer på den.

 

Da ønsker jeg, på vegne av Næringsforeningen, dere alle en riktig god påske og vær tålmodige. Som Erna sier: «Vi skal vaske mye hender resten av dette året». Men vi skal greie det, vi skal reise oss og vi skal bruke krisen til å tenke nytt.  Det ligger mange muligheter i en god krise!

 

Følg oss på Facebook, vi legger ut mye om næringsliv i Levanger her:www.facebook.com/NFILevanger

 

Med vennlig påskehilsen

 

Arild Klokkerhaug

Daglig leder

Næringsforeningen i Levanger

Mobil: 91867676

Epost: arild@nfil.no

 

Nettside: www.nfil.no